Jag ska erkänna något; jag har aldrig ätit en äkta omelett Arnold Bennet, men jag har sett receptet i en av Delia Smith´s kokböcker, och velat prova länge. Idag var dagen, tänkte jag, och i brist på rökt kolja, tog jag varmrökt lax som jag hade hemma.
 
Glad i hågen tog jag fram alla ingredienser och började läsa; en "äkta" omelett Arnold Bennet ska innehålla både hollandaise och bechamel sås, och både vispade hela ägg och vispade äggvitor i en himla massa olika steg.
 
Alldeles för jobbigt så här en vanlig lördag, och min man var för hungrig att vänta, och jag för förkyld för att orka. Så medan min man förberedde en god grönsallad förenklade jag Delia's recept (kraftigt...). Så här blev det:
 
Omellett för två:
4 ägg
1 dl vispgrädde
en halv hackad gul lök
smör att steka i
ca 1/3 burk färdig hollandaise
50 g riven gryuére
riven muskotnöt
salt och peppar
ca 200 g varmrökt lax
färsk gräslök
 
Vispa ägg och grädde, krydda med muskot, salt och peppar. Stek löken mjuk i smöret och häll sedan i äggsmeten. Dra omelettens kanter in mot mittten och vinkla pannan så den lösa smeten lägger sig i tomrummen. När omeletten känns färdig till 50% klicka på hollandaise, bryt bitar av fisken och fördela på omeletten. Toppa med riven ost, och gratinera i ugn med grillelementet på, ca 225 grader, i 2-3 minuter, tills den puffat upp sig och fått fin färg.
Om du inte har en stekpanna du kan ställa in i ugnen går det bra att lägga på ett lock tills osten smält och omeletten stannat.
 
Klipp över gräslök och servera med en grönsallad.
 
Keto, chf, lax, lunch, ägg,

Kommentera

Publiceras ej