I vår familj älskar vi indisk mat, så när vi kom hem från semestern startade vi upp grillen och gjorde egen kyckling tandoori! Namnet på maträtten kommer ifrån att den traditionellt lagas i en särskild typ av lerugn; en tandoor, men i brist på en sådan gör vi vårt bästa med vår klotgrill!
Kykling tandoor serveras ofta med ris och/eller bröd, typ naan eller rotis, men jag gjorde en kålsallad till istället, och raita. Barnen fick också ris och mango chutney till.
Till kycklingen:
ca 900 g kycklingfilé, delad i 2-3 bitar
Marinad:
300 ml turkisk yoghurt
2 msk citronjuice
1 msk paprika pulver
4-6 vitlöksklyftor
20 g färsk ingefära, riven
1 tsk chili pulver
1 tsk peppar
1 krm salt
Blanda alla ingredienserna till marinaden och häll den över kycklingbitarna, och låt marinera i ett par timmar, gärna över natten.
Grilla på indirekt värme i 20-30 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt, pensla gärna med marinaden halvvvägs igenom.
Kålsallad:
ca 250 gram vitkål, fint strimlad
1 grön chili, finhackad
hackad koriander
50 g hackade jordnötter
50 g hackade cashewnötter
50 g rostade kokosflagor
Blanda alla ingredienserna i en stor skål och tillsätt en enkel dressing på 3 msk citronjuice, 3 msk olivolja samt salt och peppar.
Raita:
250 g turkisk yoghurt
1/2 gurka, riven eller skuren i mindre bitar
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 grön eller röd chili, finkackad (kan uteslutas)
en handfull koriandeblad, hackade
Vispa youghurten slät, och blanda i de andra ingredienserna. Ställ svalt fram till servering.
Kommentera